När vi först kom till skolan hade jag och Linnea ingen aning om vad vi ville skriva om. Vi hade just skrivit klart ett stort atbete och huvudena kändes tunga och tömda på inspiration. I stidens hetta viskade jag till Linnea "ska vi skriva något om jämställdhet?" Jag fick svaret "Ja." och därefter arbetade vi oss snabbt till vårt ämne så som det ser ut i dag. Normkritisk arbete i skolan.
 
Vi delade upp våran sökning, jag letade artiklar på google medan Linnea arbetade sig igenom Libris och diverse andrasötmotorer, på jakt efter litteratur.
 

Kvinnor som engagerat sig inom ”kvinnlig historia”/ ”den bortglömda historian”

Karin Västerman
Asta Ekenvall
Elin Wägner
Ellen Friis
Elsa Eskilsson
Astrid Kleve
Eva Åsbrink
 
Jag sitter nu med en bok som heter I normens öga - metoder för en normbrytande undervisning.
Lovisa Brade, Carolina Engström, Renita Sörensdotter, Pär Wiktorsson. De är med i stiftelsen Friends som jobbar med att utbilda barn och vuxna i förebyggande arbete mot mobbing och trakasserier.
 
I mitt och Linneas arbete ska vi ha med en orslista med begrepp som kan vara bra att förstå sig på. Genom boken I normens öga, har jag nu redan kunnat påbörja ordlistan.
 

Normer – Normer är underförstådda förväntningar och regler i en social gemenskap. De avgör vad som är önskvärt/naturligt/ normalt eller oönskat/onaturligt/onormalt. Normer formas utifrån maktförhållanden och situationsberoende. En norm kan genomsyra hela samhället även om den tar sig olika uttryck i olika delar av samhället. En norm kan också vara specifik för vissa sociala sammanhang eller vissa grupper av människor.

Feminism – En politisk analys och rörelse som baseras på en förståelse av samhället som ojämställt, vilket innebär att antagande om att kvinnor i grupp är underordnade män som grupp och att detta förhållande bör ändras.

Jämlikhet – Innebär att alla människors lika värde och likhet inför lagen, samt lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter.

Jämställdhet – Jämlikhet mellan kvinnor och män – att kvinnor och män har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter i samhället.

Kommentera

Publiceras ej