Under min vecka av fritt utforskande av olika open source program valde jag att ta mig an Gimp och Blender. Då vi hade en genomgång i skolan kring Blender, ett 3D modelringsprogram, tänkte jag att det skulle vara enklast att starta där. Det var det inte.
Jag är inte en människa som klarar av att ta hjälp av tutorials, mest för att jag ofta finner det tråkigt men även för att jag har inställningen ”learn by doing on your own”. När jag sätter mig framför en tutorial blir mitt huvud blankt och istället för att ta till mig informationen och göra samma steg som i filmen börjar blicken flacka.
När jag väl började använda Blender gjorde jag det alltså på egen hand. Jag försökte att först repetera det som gjordes under lektionen, vilket gjorde mig helt vild och argsint. Mitt tålamod för hur en skulle rotera och förflytta den lilla 3Dkuben försvann direkt. Allt som jag därefter försökte med, skulptera, ta bort kuben och ersätta den med en glob, förstora det föremål jag hade, gav mig en känsla av ångest, misslyckande och total förgörelse. Jag gav alltså upp och efter en stunds vila tog jag mig an Gimp.
Gimp är ett program som liknar Photoshop. Då jag har lekt med Photoshop i min ungdom kändes det lite tryggare att försöka mig på Gimp. Jag ska nu visa en tutorial som jag gjorde till Gimp. I min tutorial visar jag hur jag för samman fyra olika bilder och ett foto, som jag har gjort för hand i ett tidigare projekt, till en och samma bild.
1. Jag började med att öppna upp ett nytt dokument i Gimp med den storlek som jag önskade ha. Ett A4 format.

2. Därefter drog jag min bild (den jag önskar att redigera) till programmet. I bilden ville jag endast ha huset och sandstrandsremsan. För att kunna klippa ut den delen valde jag ett verktyg som ser ut som ett lasso och som heter Fri markering. Fri markering eller "Lassot" ger mig förmågan att cirkulera, rama in, ringa in, det jag önskar att arbeta med, eller som i mitt fall, klippa ut. När jag lyckats ring in mitt motiv använde jag mig av kortkommandot control + C. Med detta kommando kopierar ja det inramade motivet. En kan även högerklicka på bilden, leta upp Redigera och på så vis hitta kopiera.

3. Uppe i högra hörnet av Gimp finns en lista på de bilder som en har igång i programmet. Nu när jag har kopierat min bild vill jag klippa in den i det nya dokumentet där det inte finns någonting. I listan på bilder finns det små fyrkanter, om en trycker på dem försvinner eller dyker bilden upp på skärmen. Om en vill att det nya dokuemntet ska visas fyller jag i fyrkanten så att ett öga syns.


5. För att flytta min bild, så att den ligger där jag önskar går jag till Verktygslådan till vänster på skärmen och hittar Flyttningsverktyg, detta tillåter mig att flytta runt mitt föremål hur jag vill. För att kunna förstora eller förminska bilden behöver jag Skalningsverktyg som ligger snett nedanför.

Därefter fortsatte jag att göra det samma med två bilder. Markera, kopiera, klistra in och justera.
6. Vid det här laget märker jag att bilden inte är ”hel”. Den utritade sandstranden täcker inte det vita underlagret. För att fylla igen hålet använder jag mig av ett verktyg som ser ut som en stämpel. Den heter Kloningsverktyg och finns att hitta i verktygslådan till vänster på skärmen. Detta verktyg tillåter mig att kopiera en bit av min bild och sedan direkt applicera den på en annan del av bilden. Eller som det står förklarat i Gimp " Kloningsverktyg: Kopierar selektivt från en bild eller mönster med en pensel". Till exempel ville jag gärna att sanden, som ska fylla de vita områdena, ska se likadant ut som det gör i resten av bilden. Genom att trycka ner control och vänster musknapp väljer jag varifrån jag vill påbörja att kopiera min sandstrand. Sedan förflyttar jag muspekaren till det vita området och börjar rita. Här kan en se hur den tidigare stranden kommer igen på det vita området. Punkt 1 är det jag kopierade och punkt 2 är där jag applicerar det klonade området.


Kommentera